Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΛΑΝΕ Τ' ΟΝΕΙΡΟ...ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ...(?)


Ας το πιάσουμε από παλιά.
Απλά τα πράγματα: Μπήκαμε στη σχολή με σκοπό και όνειρο να γίνουμε δάσκαλοι, καθώς ήταν και πολύ σίγουρη η αποκατάσταση και στην πορεία μάθαμε ότι δε θα γίνει. Λίγο τα μνημόνια, λίγο οι 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, λίγο οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, που θέση για μας? Το επιτρέπουμε(?)
Μπήκαμε στη σχολή ξέροντας ότι μόνο στο 4ο έτος θα κάναμε πρακτική, σχολιάζαμε ότι είναι λίγο και παράλληλα ανυπομονούσαμε να γίνει καθώς μετά από «τόση» θεωρία, θέλαμε να δούμε (έστω και για λίγο) πως εφαρμόζονται όλα αυτά στην πράξη. Φέτος μάθαμε ότι δε θα γίνει. Ή θα γίνει κουτσουρεμένα, καθώς αποσπασμένοι δεν υπάρχουν. Χωρίς άμεση καθοδήγηση και προσωπική αλληλεπίδραση (που θα γινόταν με τον αποσπασμένο δάσκαλο) αλλά με καθοδήγηση-διάλεξη ενός ατόμου προς 200 (που θα γίνει από τον διδάσκοντα της θεωρίας) με μόνη προοπτική για προσωπική επαφή μόνο αν υπάρχει σοβαρή απορία ή πρόβλημα. Πλήρης εντατικοποίηση για την προετοιμασία των μαθημάτων από μας, ολοκληρωτική ευθύνη για τη διεξαγωγή τους και καμία ανατροφοδότηση για το έργο μας. Το πτυχίο μας πάει να σπάσει στα δύο (3+1 χρόνια), όπως έλεγε και ο νόμος-πλαίσιο...πρακτική θα κάνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν.Το επιτρέπουμε(?)
Μπήκαμε στη σχολή ξέροντας ότι θα έχουμε συγκεκριμένα περιθώρια για την απόκτηση πτυχίου και οργανώσαμε έτσι τις σπουδές μας. Φτάνουμε 4ο έτος και μαθαίνουμε ότι ήμασταν όλοι (και οι 400 4οετείς) τόσο ανεύθυνοι που δεν ενημερωθήκαμε ότι σε κάθε εξάμηνο δικαιούμαστε μόνο 24 μονάδες και μάλιστα ακόμα και στο 4ο που νομίζαμε ότι θα είχαμε 42. Επομένως όσοι δεν κάναμε εντατικά τις σπουδές μας γνωρίζοντας ότι στο 4ο έτος θα μπορούσαμε να αναπληρώσουμε όποιο κενό προέκυπτε, τώρα δεν μπορούμε να πάρουμε πτυχίο. Το επιτρέπουμε(?)
Μπήκαμε στη σχολή ξέροντας (και βλέποντας) ότι όλοι ανεξαιρέτως έχουμε δωρεάν φαγητό στη φοιτητική λέσχη, όσοι είχαμε οικονομικές δυσκολίες και είμαστε από άλλη πόλη δικαιούμαστε δωρεάν δωμάτιο στην εστία, δωρεάν απεριόριστα συγγράμματα και άλλες διευκολύνσεις και εκπτώσεις με το πάσο μας. Φτάνουμε 4ο έτος και βλέπουμε Οκτώβριο μήνα τη λέσχη κλειστή, με την προοπτική να ανοίξει από έναν ιδιώτη, να λειτουργεί με κριτήρια, να μην είναι δωρεάν για όλους, να στέλνονται χαρτιά έξωσης στους φοιτητές των εστιών που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 χρόνια και να μη δέχονται καινούριους, να υπάρχει περιορισμός στα συγγράμματα αυστηρά 1 ανά μάθημα και προοπτική να τα αγοράζουμε και το πάσο να θεωρείται πολύτιμο καθώς δίνεται σε όλο και λιγότερους φοιτητές, που πληρούν αυστηρά κριτήρια. Το επιτρέπουμε(?)
Μπήκαμε στο πανεπιστήμιο και το μόνο που βλέπουμε κάθε χρόνο είναι η σταδιακή κατάρρευση του. «Κάθε πέρσι και καλύτερα» λέμε. Διάλυση του πτυχίου και μετατροπή του σε φάκελο προσόντων χωρίς να παρέχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, διάλυση των συλλογικών οργάνων και αντικατάσταση τους από αντιδραστικά συγκεντρωτικά όργανα όπως τα «συμβούλια ιδρύματος», συνεχή απομάκρυνση των φοιτητών, του πιο δυναμικού κομματιού του πανεπιστημίου, από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των ζητημάτων του πανεπιστημίου. Απολύσεις του διοικητικού προσωπικού, των εργολαβικών υπαλλήλων, των μελών ΔΕΠ, πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων έχουν απομείνει, διαγράφοντας έτσι το μέλλον των εργασιακών μας σχέσεων. Το επιτρέπουμε(?)
Απέναντι σε αυτή την επίθεση στα δικαιώματα και στα όνειρα μας δεν μένουμε αμέτοχοι και δεν επιτρέπουμε τίποτα να γίνει για εμάς, χωρίς εμάς. Δε συνηθίζουμε στην κατάσταση της μιζέριας και της απαθούς αποδοχής. Απαντάμε δυναμικά, ενδυναμώνοντας και επανανοηματοδοτώντας το συλλογικό μας όργανο: τη γενική συνέλευση, συμμετέχουμε μαζικά και ενεργοποιούμε το σύλλογο μας και προχωράμε σε αγωνιστικές δράσεις για τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν. Η γενική συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου, είναι ίσως μια από τις ελαχιστες ευκαιρίες που μας δίνονται στη ζωή μας να μπορούμε να εκφράζουμε ελέυθερα τη γνώμη μας και να παίρνουμε αμεσοδημοκρατικά αποφάσεις, χωρίς ηγεσίες, αρχηγούς ή οι σωτήρες. Θα την ενισχύσουμε(?)
Όλοι και όλες στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών ΠΤΔΕ, Τετάρτη στις 14.00 στο ισόγειο.                                        

                                                                                                      Εμείς,
ο καθένας απο μας,
κρατάμε μέσα στη γροθιά μας
τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος
Βλ. Μαγιακόφσκι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου