Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Απόφαση συλλόγου ΠΤΔΕ



Απόφαση συλλόγου ΠΤΔΕ 5/11

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ ο αγώνας των διοικητικών ακόμα κρατούσε, ο σύλλογος προχώρησε σε απόφαση συνέλευσης, παρέμεινε όμως σχετικά αδρανής καθώς οι δράσεις που αποφασίστηκαν επικεντρώνονταν κυρίως στην απεργία της 6ης Νοέμβρη. Συγκριτικά κιόλας με την απόφαση της προηγούμενης συνέλευσης και τις δράσεις που προέκυψαν από αυτήν (κατάληψη με ζωντανή σχολή, παραστάσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις, πορεία και συντονισμό με άλλους συλλόγους), καλλιεργήθηκε ένα κλίμα εφησυχασμού, μία αίσθηση ομαλότητας, ότι “όλα βαίνουν καλώς”. Ένα κλίμα το οποίο ήρθε να διαλύσει η “είδηση” ότι από φέτος οι διδακτικές μονάδες στο 4ο έτος από 42 σε κάθε εξάμηνο γίνονται 24 σε κάθε εξάμηνο, με προφανείς τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ολοκλήρωση των σπουδών σε όσους συμφοιτητές μας, για οποιοδήποτε λόγο (είτε επειδή εργάζονται, είτε επειδή δεν αντέχουν οικονομικά να μένουν εδώ) προγραμμάτισαν τις σπουδές τους με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν πολλά επιλεγόμενα μαθήματα στο τελευταίο έτος. Το πρόβλημα λύθηκε για όσους είναι φέτος 4ο έτος, για τους υπόλοιπους όμως; Φυσικά αυτή σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η ακραία υποβάθμιση της πρακτικής μας άσκησης. Μπήκαμε στη σχολή ξέροντας ότι μόνο στο 4ο έτος θα κάναμε πρακτική, σχολιάζαμε ότι είναι λίγο και παράλληλα ανυπομονούσαμε να γίνει καθώς μετά από «τόση» θεωρία, θέλαμε να δούμε (έστω και για λίγο) πως εφαρμόζονται όλα αυτά στην πράξη. Φέτος μάθαμε ότι δε θα γίνει. Ή θα γίνει κουτσουρεμένα, καθώς αποσπασμένοι δεν υπάρχουν. Χωρίς άμεση καθοδήγηση και προσωπική αλληλεπίδραση (που θα γινόταν με τον αποσπασμένο δάσκαλο) αλλά με καθοδήγηση-διάλεξη ενός ατόμου προς 200 (που θα γίνει από τον διδάσκοντα της θεωρίας) με μόνη προοπτική για προσωπική επαφή μόνο αν υπάρχει σοβαρή απορία ή πρόβλημα. Πλήρης εντατικοποίηση για την προετοιμασία των μαθημάτων από μας, ολοκληρωτική ευθύνη για τη διεξαγωγή τους και καμία ανατροφοδότηση για το έργο μας. Επιπλέον, υποβαθμίζονται οι σπουδές μας, το πτυχίο μας μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, καθώς και το επίπεδο των γνώσεων υποβαθμίζεται και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα περικόπτονται. Το πτυχίο μας πάει να σπάσει στα δύο (3+1 χρόνια), όπως έλεγε και ο νόμος-πλαίσιο...πρακτική θα κάνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν. Το επιτρέπουμε (?)

Το δίλλημα από εδώ και πέρα που τίθεται για όλους μας είναι ή αγώνας για την διεκδίκηση αυτών που μας ανήκουν ή συμμόρφωση με την πραγματικότητα και συνέχιση στην ομαλότητα.

Η συγκυρία απαιτεί αγώνα. Απέναντι στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Μια διάλυση που έχει ξεκινήσει μεθοδευμένα εδώ και πολλά χρόνια με τον νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, ο οποίος καθώς έβρισκε πάντα εμπόδιο στην εφαρμογή του το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα προσπαθεί να περαστεί σπασμένος σε επιμέρους κομμάτια για να μην προκαλέσει νέες αντιδράσεις. Μετά τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων , τα κλεισίματα και τις μεταφορές τμημάτων, λόγω του σχεδίου «Αθηνά», φτάσαμε στο σημείο να τίθενται σε διαθεσιμότητα (στην ουσία να απολύονται) το 25% των διοικητικών υπαλλήλων των ελληνικών πανεπιστημίων (περίπου 1700) εργαζόμενοι). Αναλυτικότερα: το ΑΠΘ διαθέτει 873 υπαλλήλους, έχοντας αναλογία υπαλληλικού προσωπικού- φοιτητών 1:100, τη στιγμή που ακόμα και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια η αναλογία είναι κοντά στο 1:35. Ωστόσο η κυβέρνηση με απόφαση της απολύει κι άλλους 169 υπαλλήλους από το ΑΠΘ. ΟΙ απολύσεις των διοικητικών αποτελούν ένα καταστρεπτικό μέτρο, όχι μόνο για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που πετιούνται στην ανεργία, αλλά και για τις ίδιες τις σχολές που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και για τους ίδιους τους φοιτητές, που δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το μέτρο της διαθεσιμότητας σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της λέσχης, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, η σταδιακή κατάργηση του δικαιώματος για διαμονή στις φοιτητικές εστίες και η γενικότερη υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου κατά 60% τα τελευταία 3 χρόνια, ανοίγει το δρόμο για μια σειρά αλλαγών στα ιδρύματα με κατεύθυνση την σταδιακή μετατροπή της λειτουργίας τους σε επιχειρηματική. Με τα δεδομένα αυτά το ίδρυμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες (εργαστήρια, μαθήματα, γραμματείες κλπ) και έτσι θα ανοίξει η πόρτα στην επέλαση των εργολαβιών/ιδιωτών στα πανεπιστήμια και την εκμετάλλευσή τους ως έναν τεράστιο χώρο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Ουσιαστικά έτσι μετακυλίεται ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών, περιορίζοντας την δυνατότητα για σπουδές για όλους και εντείνονας κι άλλο τους ταξικούς φραγμούς.

Αυτή η επίθεση όμως στην ανώτατη εκπαίδευση δεν πρόκειται για ένα μέτρο ξεκομμένο από την κατάσταση στην υπόλοιπη κοινωνία. Καθώς οι σχέσεις που ενυπάρχουν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα αντανακλούν τις κοινωνικές σχέσεις, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την σταδιακή κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Η λίστα με τα παραδείγματα είναι ατελείωτη. Από το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2000 εργαζομένων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών, την κατάργηση της δωρεάν υγείας καθώς πλέον αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 25 ευρώ για την απλή επίσκεψη σε ένα «δημόσιο» νοσοκομείο, τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και ειδικότερα με την επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία τόσο στην τριτοβάθμια στην οποία αναφερθήκαμε όσο και στην δευτεροβάθμια με απόλυση 2500 καθηγητές της δευτεροβάθμιας, ενώ σύντομα ετοιμάζεται και νέο κύμα απολύσεων. Στα σχολεία, το Νέο Λύκειο με τις συνεχείς εξετάσεις και η διάλυση των ΕΠΑΛ, πετάει χιλιάδες μαθητές εκτός βασικής εκπαίδευσης οδηγώντας τους είτε στην ιδιωτική κατάρτιση, είτε στην αγορά εργασίας όπου έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, που για τους νέους έχει φτάσει στο 67%. Επομένως μετά από 3 χρόνια καταιγιστικών βάρβαρων μέτρων, που έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε οικονομική εξαθλίωση, στα όρια της επιβίωσης, οι φήμες περί ανάπτυξης και το success story του Σαμαρά φαίνεται να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Φτάνουμε στο σήμερα όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο, υπό τις επιταγές του ΔΝΤ και της Τρόικας, σε πλήρη σύμπλευση με τις επιταγές της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, για να περάσει όλη αυτήν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πρωτόγνωρη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που ξεπερνά τα όρια του αστικού κοινοβουλίου και της νομιμότητας, παίρνοντας αποφάσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με ακραία καταστολή και αστυνομοκρατία κάθε αγωνιζόμενου κομματιού της κοινωνίας (είδαμε μέχρι και στην πορεία των διοικητικών δυνάμεις των ΜΑΤ να ακολουθούν!), με την ανατροφή του φασισμού ως την τελευταία λύση για την εφαρμογή των ακραίων αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλουν τα μνημόνια και την «επιφανειακή» καταστολή τους «για τα μάτια του κόσμου» με συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής, όταν συνεχίζουν αυτήν την πολιτική η οποία την εκτρέφει και όταν ακόμα συνεχίζει τη δράση της ανενόχλητη στις γειτονιές με την οικονομική ενίσχυση από τους εφοπλιστές και την ανοχή της αστυνομίας.

Απέναντι σε όλα αυτά το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με νέα αφετηρία και αγωνιστικό κόμβο τη γενική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 του Νοέμβρη το φοιτητικό και ευρύτερα το νεολαιίστικο κίνημα πρέπει να βρεθεί στο δρόμο στο πλευρό των εργαζομένων ως μαχητικό κομμάτι της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας με τα δικά του όργανα πολιτικής και αγώνα. Το επόμενο διάστημα πρέπει μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις και τον συντονισμό τους, τις καταλήψεις και τις συντονιστικές επιτροπές, τη συμπόρευση με το ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα(μακριά από συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και σεχταριστικές λογικές τύπου ΠΑΜΕ), να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με την πολιτική που εξαθλιώνει το λαό και πετά τη νεολαία στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος πρέπει να παλέψουμε μαχητικά για την ανατροπή των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων που τα συνοδεύουν, καθώς και αυτών που τα επιβάλλουν.

Απαιτούμε:

· Νίκη στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων

· Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους,

· Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση τη λέσχης - Όχι στο καθεστώς των εργολαβιών

· Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου και των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων σε όλες τις βαθμίδες.

· Κανένα κλείσιμο – συγχώνευση σχολής. Καμία σκέψη για δίδακτρα, διαγραφές.

· Καμία εξωτερική αξιολόγηση στη σχολή μας -Όχι στους νέους Εσωτερικούς Κανονισμούς

· Καμία περιστολή του ασύλου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων

· Ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και οποιουδήποτε εκφραστή αυτής της πολιτικής

· Διαγραφή του χρέους. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών τομέων παραγωγής. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία την Ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.

· Έξω από ΕΕ-ΕΥΡΩ-ΔΝΤ_διάλυση κάθε καπιταλιστικού μηχανισμού

· Ανατροπή των κατευθύνσεων της Μπολόνια-Πράγας-Βερολίνου. Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη διαδικασία της Μπολόνια, τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για την εκπαίδευση και τα σχέδια για Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ).

· Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς, όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων κ.α.

· Κανένα κλείσιμο – συγχώνευση σχολής. Καμία σκέψη για δίδακτρα, διαγραφές.

· Ενιαίο 12χρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Κατάργηση κάθε είδους διαχωρισμό και κατηγοριοποίηση της νεολαίας σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ-ΙΕΚ-ΤΕΙ. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία προγράμματα σπουδών που θα εξασφαλίζουν μορφωτικά δικαιώματα.

· Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Μέτωπο ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για τη διεύρυνση τους.

· Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης.

· Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής από το λαϊκό κίνημα

· Άμεση πρόσληψη αποσπασμένων για την κάλυψη των πρακτικών ασκήσεων. Διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών για σπουδές με αξία

· Κάτω η ρύθμιση που επιβάλλει 24 διδακτικές μονάδες στο 4ο έτος

· 

Προχωράμε σε:

· Κατάληψη της σχολής Τετάρτη 6/11 και συμμετοχή του συλλόγου στη γενική Απεργία σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους και συλλόγους καθηγητών και δασκάλων στις 10:30 στην Αγ. Σοφίας

· Σύσταση συντονιστικής επιτροπής, υπόλογη στη Γ.Σ. και ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές, που θα συντονίζει τις δράσεις του συλλόγου αμέσως μετά τη συνέλευση

· Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνέλευση των καθηγητών και πίεση για λήψη αγωνιστικής απόφασης για το ζήτημα των πρακτικών και των διδακτικών μονάδων, καθώς και στο γραφείο της προέδρου

· Νέα Γεν Συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 12/11 στις 15:00 και εξ αναβολής Πέμπτη 14/11 στις.........

• Συμμετοχή στην πορεία με τους κατοίκους των Σκουριών το Σάββατο 9/11 στις 11 στην πλατεία ΧΑΝΘ

• Κατάθεση του κειμένου των υπογραφών για τις πρακτικές ασκήσεις στον πρύτανη και την Κοσμητεία του Παιδαγωγικού, την Πέμπτη στις 12.00

• Κατάθεση την ίδια μέρα των αιτημάτων για το ζήτημα των διδακτικών μονάδων στην πρόεδρο του τμήματος και στην επόμενη Γ.Σ. όταν οριστεί



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου