Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Οι φοιτητικές εκλογές πλησιάζουν και αποτελούν αφορμή όπως κάθε χρόνο για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με το πόσο χρήσιμες είναι οι φοιτητικές παρατάξεις μέσα στις σχολές, πόσο υπονομεύουν και αναστέλλουν την αποτελεσματική λειτουργία των τμημάτων και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι λύση αποτελεί η στάση αδιαφορίας και άρα η αποχή από τις κάλπες. Αυτή είναι η κατάσταση που τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται στα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές των Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας μας και που καθένας εύκολα διαπιστώνει στη σχολή του ξεχωριστά.

Πόσο εύκολη είναι η επιλογή της αποχής;

Πολύ. Και βολική. Γιατί μας συνήθισαν να θεωρούμε δεδομένο το "άσχημο" που ζούμε κάθε μέρα και ουτοπικό το αυτονόητο. Γιατί είναι εύκολο να γυρνάμε την πλάτη σε ό,τι δεν μας αρέσει, αλλά δύσκολο να βουτάμε οι ίδιοι στα βαθιά και να παλεύουμε. Να προσπαθούμε οι ίδιοι για εκείνα που η μορφή τους χρειάζεται βελτίωση, και όχι να αναθέτουμε υποχρεώσεις και να προσάπτουμε ευθύνες στους άλλους. Είναι λύση όμως το να αφήνεις κάποιους άλλους να αποφασίζουν για σένα , χωρίς εσένα; Κι αν όχι, οι εκλογές τι ρόλο παίζουν;

Πάντα, οι εκλογές αποτελούσαν μια πολιτική διαδικασία (αντίθετα με αυτούς που προσπαθούν να
την μετατρέψουν σε ένα πανηγυράκι αρπαγής ψήφων λόγω παρέας, πάρτυ, σημειώσεων) από την οποία αποτυπωνόταν το στίγμα της πολιτικοποίησης της νεολαίας. Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές από μόνες τους δεν αλλάζουν κάτι. Ωστόσο, η αποχή από αυτές δεν στέλνει κάποιο σαφές μήνυμα. Αντίθετα, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους «καλοθελητές» να χρησιμοποιήσουν τη σιωπή ως συναίνεση στις πολιτικές διάλυσης του πανεπιστημίου και των ζωών μας.

Σε μια περίοδο που διακυβεύεται η ύπαρξη των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικών διαδικασιών, καταργείται το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, η ανεργία στη νεολαία ξεπερνά το 60%, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, φασίστες δολοφονούν αγωνιστές, η μετανάστευση φαντάζει η μόνη λύση για μια καλύτερη ζωή, εμείς αντιπαραβάλλουμε έναν άλλο δρόμο.

Τον δρόμο των συλλογικών διαδικασιών, των συλλογικών αγώνων, της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, μέσα από τις οποίες εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Ακόμη λοιπόν κι αν μια ψήφος δε μπορεί να αλλάξει κάτι, μπορεί να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στο πώς πραγματικά η νεολαία θέλει να διαμορφώσει τη ζωή της.

Επομένως, η συμμετοχή στις εκλογές για μας μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, όπου θα μπορούν να συζητούν και να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα, από τα αναλώσιμα μέχρι το εργασιακό μας μέλλον και όλα όσα μας αφορούν.

ΣΤΙΣ 7 ΜΑΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

                                                              Α.Ρ.ΠΑ. - Ε.Α.Α.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου