Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΑΑΚ ΣΤΙΣ 7 ΚΑΙ 9 ΜΑΪΟΥ


Στις 7 Μαΐου με το πέρας της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών και της εκλογικής καταμέτρησης στο Φιλολογικό Θεσσαλονίκης, τα σχήματα ΕΑΑΚ της Φιλοσοφικής μαζί με ανένταχτους φοιτητές απάντησαν στις προκλήσεις, τις χειρονομίες και τη στοχοποίηση μελών των αριστερών σχημάτων της σχολής από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, διώχνοντάς την από την αίθουσα. Η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταφέρθηκε έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιούνταν η καταμέτρηση, στις σκάλες της Φιλοσοφικής, τη στιγμή που μέλη του ΠΑΜΕ και της ομάδας περιφρούρησης του ΚΚΕ (ουδεμία σχέση είχαν με τους φοιτητικούς συλλόγους), με πρόφαση να προστατέψουν τα μέλη τους, που βρίσκονταν εντός της αίθουσας, επεδίωξαν συντονισμένα να ενταχθούν στην αντιπαράθεση, τραμπουκίζοντας και απειλώντας τα σχήματα ΕΑΑΚ. Άρχισαν, λοιπόν, να γρονθοκοπούν πισώπλατα μέλη των συλλόγων, να σπρώχνουν φοιτητές από τις σκάλες και να χτυπούν όσους προσπαθούσαν να τους προστατεύσουν. Η κατάσταση οξύνθηκε σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα τέσσερις συνδικαλιστές των ΕΑΑΚ να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας υπονομεύεται από την ΚΝΕ, με τον ίδιο ξεδιάντροπο και πολιτικά αναντίστοιχο για μια αριστερή δύναμη τρόπο. Ένα χρόνο πριν, στις φοιτητικές εκλογές του 2013, μέλη της ομάδας περιφρούρησης του ΚΚΕ εισέβαλαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν η διαδικασία, επιδιώκοντας να κλείσουν την κάλπη μία ώρα νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο που προέβλεπε ο εκλογικός κανονισμός, στοχοποιώντας ευθέως τα ΕΑΑΚ που προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν την εκλογική διαδικασία και να αποτρέψουν οποιοδήποτε εξωφοιτητικό στοιχείο να εισέλθει στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν οι εκλογές, γεγονός που θα καθιστούσε το αποτέλεσμα διαβλητό. Ως συνέχεια αυτών έρχεται να προστεθεί η αναίτια επίθεση της ΚΝΕ σε αγωνιστές των ΕΑΑΚ την Παρασκευή 9/5 στη σχολή των Ναυπηγών στο ΕΜΠ. Δύο μέρες μετά τις φοιτητικές εκλογές η ΚΝΕ επέλεξε να επιτεθεί απρόκλητα και προσχεδιασμένα, αλλά και «πρωτότυπα» βίαια, καθώς 30 μέλη της ΚΝΕ, ξεπέρασαν τα όρια και επιτέθηκαν με καρέκλες σε 10 αγωνιστές των ΕΑΑΚ που βρίσκονταν στο χώρο τραυματίζοντάς τους στο κεφάλι και το πρόσωπο. Προφανώς μια τέτοια πολιτική στάση, που επιδιώκει να σταματήσει με όρους οργανωτικής επιβολής την εκλογική διαδικασία, που απομονώνει αγωνιστές και στοχευμένα τους επιτίθεται με τον πιο χυδαίο και ψευτοτραμπούκικο τρόπο, θυμίζει πρακτικές άλλων πολιτικών χώρων.
Το χτύπημα στην ΕΑΑΚ και μάλιστα με πρωτοφανή βιαιότητα, αποτελεί κομμάτι του ενδοαριστερού εμφυλίου που καλλιεργεί η ΚΝΕ εντός των φοιτητικών συλλόγων και που τελικά αποπροσανατολίζει το ίδιο το φοιτητικό κίνημα εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό ενόψει των φοιτητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν. Η ΚΝΕ, έτσι, αντιλαμβάνεται στρεβλά ότι η κυρίαρχη αντίθεση εντός των σχολών δομείται με τα σχήματα ΕΑΑΚ και όχι με τις κυβερνητικές νεολαίες, με αποτέλεσμα η παρέμβαση και η δράση της να μην αξονίζεται στα κυρίαρχα επίδικα της συγκυρίας έτσι όπως συμπυκνώνονται στο βάθεμα της αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση και τους εργασιακούς χώρους. Το σύνολο της πολιτικής παρέμβασης και πρακτικής της χαρακτηρίζεται τόσο από την ανάγνωση της συγκυρίας ως αποτρεπτικής για την επίτευξη υλικών νικών, τόσο από περιχαράκωση και απομόνωση από τους αγώνες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, όσο και από την διευρυμένη λασπολογία κατά των ΕΑΑΚ αλλά και την αποστασιοποιήση, την υπονόμευση και την απομαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών και διεκδικήσεων των φοιτητικών συλλόγων (βλ. καταγγελιολογία και μη κατάθεση πλαισίου στη συνέλευση του Ιστορικού-Αρχαιολογικού). Άλλωστε η αναπαραγωγή με όρους βερμπαλισμού μιας ιδεολογικής αντισυστημικής τοποθέτησης είναι τελείως τυπική, καθώς απουσιάζει οποιαδήποτε αντισυστημική πρακτική και διάθεση ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό της νεολαίας, τη ΔΑΠ.
Είναι πράγματι ξεκάθαρο για εμάς ότι η ΚΝΕ όσο και αν ευαγγελίζεται ότι προσπαθεί να περιφρουρήσει τις συλλογικές διαδικασίες όσο και αν επιδιώκει να μην νοθεύονται οι εκλογές, είναι η ίδια που παίρνει τελικά την αντιφατική πολιτική επιλογή να μην περιφρουρεί την εκλογική διαδικασία σε σχολές με αυτοδύναμη ΔΑΠ, να μην έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με νοθευμένες ιστορικές αυτοδυναμίες της δεξιάς σε σχολές στις οποίες έχει νομιμοποιηθεί η νοθεία και η διαβλητότητα της εκλογικής διαδικασίας (βλ. ΤΕΙ Θες/νίκης, ΠΑΜΑΚ κλπ) αλλά να επιλέγει δύο συνεχόμενες χρονιές να στοχοποιεί αγωνιστές και να υλοποιεί τις βλέψεις του αστισμού για το μέλλον του φοιτητικού συνδικαλισμού. Αυτή η αντιφατική πολιτική επιλογή αποτυπώνεται στο γεγονός ότι δεν απαντάει ανοιχτά στους τραμπούκους και δηλωμένους Χρυσαυγίτες της ΔΑΠ-ΤΕΙΘ ακόμη και όταν διακυβεύεται η πολιτική της παρουσία, ακόμη και όταν τραμπουκίζονται και δέχονται παρακρατικού τύπου επιθέσεις τα μέλη της, αλλά στοχοποιεί τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα με όρους ταξικού εχθρού.
Υπό το πρίσμα της συγκυρίας στην εκπαίδευση, με τις ενδεχόμενες διαγραφές και την επικείμενη ψήφιση των Οργανισμών, τα ΕΑΑΚ ιεραρχούν να στήσουν αναχώματα σε όλες τις εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής έκφρασης, θεωρώντας ότι η ΚΝΕ δεν είναι μέρος αυτής. Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι κυρίαρχο είναι η νεολαία να συνεχίσει κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή να αμφισβητεί τις πολιτικές που υπονομεύουν την αξιοπρεπή ύπαρξή της μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και συνολικά το μέλλον που της έχουν ήδη ετοιμάσει (μνημόνια, εργασιακή επισφάλεια, ανεργία). Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις της αριστεράς θα πρέπει να απαντήσουν επιθετικά στα σχέδια του αστισμού και ότι κυρίαρχος πολιτικός εκφραστής και εγγυητής τους μέσα στα πανεπιστήμια είναι οι δύο κυβερνητικές νεολαίες.
Δεν αρνούμαστε ότι η όξυνση της πολιτικοιδεολογικής διαπάλης στο εσωτερικών των φοιτητικών συλλόγων οδηγεί και σε οργανωτική αντιπαράθεση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάρει μέρος σ’ αυτή. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν θα πρέπει να προκύπτει ανάμεσα στις δυνάμεις που αντιμάχονται τόσο την κυβερνητική πολιτική όσο και τις αναδιαρθρωτικές τομές στην εκπαίδευση. Από την άλλη κάνουμε σαφές ότι κάθε χυδαία πρόκληση και στοχοποίηση της ΕΑΑΚ που εκφράζει ένα ανταγωνιστικό πολιτικό σχεδιασμό για τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα, που υποσκάπτει με οργανωτικό τρόπο την πολιτική μας παρουσία, όπως έγινε στις 7 Μαΐου μετά την εκλογική καταμέτρηση στέλνοντας συνδικαλιστές στο νοσοκομείο για την πολιτική τους δράση, δε θα μένει αναπάντητη. Είναι δεδομένο για εμάς ότι οποιαδήποτε επίθεση βάζει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συντρόφων μας αλλά και την δυνατότητα πολιτικής έκφρασής μας θα παίρνει την απάντηση που της πρέπει.
Καταγγέλλουμε την επίθεση και τους τραμπουκισμούς της ΚΝΕ και των ομάδων περιφρούρησης του ΚΚΕ. Τέτοιες πρακτικές δεν αρμόζουν σε πολιτικό χώρο που έχει το πρόσημο του αριστερού, αλλά συμβάλουν στην υπεράσπιση της αστικής πολιτικής έτσι όπως εκφράζεται από τη ΔΑΠ καθώς αδυνατούν να συγκροτήσουν όρους όξυνσης με αυτήν και τέλος φαίνεται να μην έχουν καμιά διάδραση με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα εντός του πανεπιστημίου. Τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα που συγκροτούν την ΕΑΑΚ δεν λύγισαν 20 χρόνια και πλέον, μπροστά στις επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, δεν επέτρεψαν και δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να στήσει μηχανισμό καταστολής του φοιτητικού κινήματος, στις σχολές. Δεν το επιτρέψαμε στους παρακρατικούς τραμπούκους της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, τις κυβερνητικές παρατάξεις και τις παρακρατικές φασιστικές ομάδες. Δεν τρομοκρατoύμαστε ούτε και τώρα και δεν κάνουμε πίσω μπροστά στις προβοκατόρικες επιθέσεις της ΚΝΕ. Η ΕΑΑΚ ύστερα από τόσα χρόνια παρουσίας στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων αλλά και την κύρια εμπλοκή και συνεισφορά της στις χρυσές σελίδες του φοιτητικού κινήματος δεν πρόκειται ούτε να αφήσει τα σχέδια της Κυβέρνησης για τις αναδιαρθρωτικές τομές στην εκπαίδευση να παίρνουν σάρκα και οστά, ούτε πρόκειται όμως να σταματήσει να περιφρουρεί τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά την πολιτική της παρουσία και παρέμβαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου