Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το μεγάλο comeback! (ούτε καν)



Μετά από 6 μήνες και βάλε θυμήθηκε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ότι υπάρχει Σύλλογος Φοιτητών και κατέθεσε στο χθεσινό ΔΣ 4 ψηφίσματα. Προφανώς δεν είναι τυχαία η συγκυρία που εμφανίζεται, έρχονται και εκλογές βλέπετε.  Η «υπεύθυνη» (sic) δύναμη της ΔΑΠ απείχε από τη σχολή και τις διαδικασίες του Συλλόγου για ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο τα προβλήματα του πανεπιστημίου αλλά και των φοιτητών οξύνθηκαν ραγδαία. Υποχρηματο-δότηση, διαγραφές φοιτητών, απολύσεις προσωπικού, διάλυση δομών και ξεπούλημα υπηρεσιών σε επιχειρήσεις είναι μερικά από τα «ωραία» που επέβαλε στο πανεπιστήμιό μας η κυβέρνηση της ΝΔ, νεολαία της οποίας η αποτελεί η ΔΑΠ. Πιο συγκεκριμένα στη σχολή μας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υπήρξε η μη διάθεση αποσπασμένων δασκάλων για τις πρακτικές ασκήσεις, αποτέλεσμα του μη διορισμού δασκάλων στα σχολεία από το υπουργείο παιδείας. Τι έχει να πει για αυτό η παράταξη του Σαμαρά; Τι έχει να πει για το ότι εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σχολεία δεν παίρνουν δασκάλους με αποτέλεσμα και να μένουμε άνεργοι και να υπολειτουργεί η δημόσια εκπαίδευση; Πού ήταν η ΔΑΠ όλο αυτό το διάστημα που οι φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν κινητοποιήσεις ενάντια σε όλες αυτές τις πολιτικές και η κυβέρνηση μαζί με τους διορισμένους πρυτάνεις της χτυπούσαν τους φοιτητές  και τις φοιτήτριες με ΜΑΤ;


Αντί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα ο δαπίτης (μάλλον ο δαπίτης από τη ΣΘΕ που ήρθε για να κάνει το ΔΣ γιατί ο δικός μας μάλλον δε ξέρει πολύ καλά την κυβερνητική γραμμή) κατέβασε κάποιες προτάσεις που αφορούσαν ζητήματα εξεταστικών με το πρόσχημα του να «βοηθηθούν οι φοιτητές που δυσκολεύονται». Από τη μία, τα ζητήματα αυτά  έχουν συζητηθεί στις Γενικές μας Συνελεύσεις (που να το ξέρει η ΔΑΠ αφού έχει να πατήσει σε συνέλευση από το ’11!) και ήδη ο Σύλλογος έχει πετύχει κάποιες νίκες με παραστάσεις στη συνέλευση τμήματος. Από την άλλη, τα προβλήματά μας δε θα λυθούν από τους καλοθελητές της ΔΑΠ. Τα προβλήματά μας οφείλονται στο διαλυμένο πανεπιστήμιο που προωθεί η ΔΑΠ (για να ξεπουληθεί αργότερα πιο εύκολα), ένα πανεπιστήμιο που δεν έχει υπαλλήλους, δομές, μέριμνα και δικαιώματα τόσο για εμάς όσο και για τους εργαζομένους του. Ένα πανεπιστήμιο που θα μας διαγράφει, θα μας στερεί τη σίτιση και τα δωρεάν συγγράμματα, θα μας εντατικοποιεί σε απάνθρωπους ρυθμούς σπουδών, θα μας δίνει διαλυμένα πτυχία και θα μας χτυπάει βίαια όταν προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τις σπουδές που μας αξίζουν. Τα προβλήματά μας οφείλονται επίσης στο ότι ολοένα και περισσότεροι από εμάς δεν την παλεύουμε γιατί βλέπουμε το κόστος φοίτησης να αυξάνεται, τους γονείς μας να απολύονται ή να μένουν άνεργοι και το μέλλον μας να διαγράφεται όλο και πιο μαύρο. Για όλα αυτά είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση με τις πολιτικές της και η ΔΑΠ ως κύριος εκφραστής της στις σχολές. Καλύτερα λοιπόν να μη μιλάνε τα τσιράκια της ΝΔ για τα προβλήματα των φοιτητών!   

Το μεγαλύτερο θράσος όμως βρίσκεται στο ψήφισμα που προτείνουν να συνδέονται οι διπλωματικές εργασίες και οι πρακτικές μας με επιχειρήσεις! Η ΔΑΠ λοιπόν πρότεινε απροκάλυπτα τη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου! Όπως είπε κυνικά ο δαπίτης (από τις λίγες φορές που μίλησε μόνος του) «ας κάνουμε ρε αδελφέ πρακτική σε ιδιωτικά σχολεία»!!!  Θέλουν ένα πανεπιστήμιο βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου, όπου οι επιχειρήσεις θα καρπώνονται κέρδη από την εργασία μας και θα καθορίζουν από τη λειτουργία του μέχρι και την γνώση ή την έρευνα που θα παράγεται! Δε θα τους περάσει! Ο Σύλλογος Φοιτητών του Παιδαγωγικού έχει πάρει επανειλημμένα μέσα από τις Γενικές του Συνελεύσεις θέση ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, ενάντια στις ορέξεις της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων.  Το επόμενο διάστημα τα σχέδια αυτά θα πάνε να περάσουν με τη μορφή του Οργανισμού. Να μην το επιτρέψουμε!

Η ΔΑΠ πήρε την απάντηση που της αξίζει στο χθεσινό ΔΣ. Η πάλη όμως για την υπεράσπιση του  δημόσιου πανεπιστημίου και των δικαιωμάτων μας δε μπορεί να σταματήσει εκεί.  Σε λίγο καιρό είναι  πολύ  πιθανό να κατατεθεί ο Οργανισμός  στο ΑΠΘ, ο  οποίος προβλέπει όλα αυτά που ορέγεται η ΔΑΠ. Πρέπει  άμεσα  μέσα    από  τις   Γενικές  μας   Συνελεύσεις  να   αναλάβουμε αγωνιστική δράση για να  σταματήσουμε  την προέλαση  της  εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης  και των  σχεδίων κυβέρνησης-ΕΕ.  Για  τις σπουδές και το πανεπιστήμιο που θέλουμε!
  
Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!                                                          

Όλοι και όλες στις Γενικές Συνελεύσεις!                                                    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου