Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πρακτική… πρακτικά αδύνατη!

Μπαίνοντας στο 4ο έτος καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της σχολής, αυτό της πρακτικής άσκησης. Τα τελευταία χρόνια αυτή τείνει να γίνεται με τους χειρότερους όρους, τόσο από άποψη προετοιμασίας όσο και υλοποίησης. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα από τη μία της γενικότερης υποβάθμισης του πανεπιστημίου και της δημόσιας εκπαίδευσης που συντελείται τα τελευταία χρόνια και από την άλλη της  εξαθλίωσης της δικής μας καθημερινότητας, που έχουν επιφέρει οι  πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων.  

Προετοιμασία της διδασκαλίας – αποσπασμένοι

Οι αποσπασμένοι είναι δάσκαλοι και δασκάλες που μετατίθενται από τα σχολεία τους στα παιδαγωγικά τμήματα για να αναλάβουν την καθοδήγηση των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών. Με τις γνώσεις και την εμπειρία τους προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην προετοιμασία της διδασκαλίας αλλά και ανατροφοδότηση για τα όσα κάνουμε μέσα στην τάξη. Χωρίς αυτούς η πρακτική είναι αδύνατη για εμάς καθώς μην έχοντας ξαναμπεί σε τάξη είναι αδύνατο να ετοιμάσουμε σχέδιο διδασκαλίας, ενώ μετά τη διδασκαλία δε θα υπάρχει κανείς να μας πει τι κάναμε λάθος ή σωστά ώστε να αναστοχαστούμε πάνω στην εμπειρία μας και να αποκομίσουμε ουσιαστικά οφέλη. Για δεύτερη χρονιά το υπουργείο παιδείας δε μας στέλνει αποσπασμένους με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν κενά στα σχολεία. Και πώς να μην υπάρχουν όταν τα τελευταία πέντε χρόνια παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις οι διορισμοί δασκάλων είναι μηδενικοί, απόρροια φυσικά των μνημονιακών πολιτικών. Το κενό αυτό καλύπτεται προσωρινά με την «εθελοντική» προσφορά κάποιων πρώην αποσπασμένων οι οποίοι αναλαμβάνουν πάνω από 5 ομάδες ο καθένας σε περιορισμένες συναντήσεις που δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική καθοδήγηση και δεν μπορούν να αποτελούν λύση του προβλήματος. Επιπλέον, αποφασίστηκε από τους καθηγητές σε μελλοντικό χρόνο η εφαρμογή των ανταποδοτικών υποτροφιών, δηλαδή το να καλυφθεί η δουλειά των αποσπασμένων με εργασία μεταπτυχιακών φοιτητών με άθλιο μισθό, κάτι που εισάγει και νομιμοποιεί από την «πίσω» πόρτα την εκμετάλλευση των φοιτητών σε εργασίες που θα έπρεπε να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό με αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα.

Κόστος – απλήρωτη/ανασφάλιστη εργασία

Πέρα από την ελλιπή προετοιμασία της πρακτικής ερχόμαστε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με το δυσβάσταχτο κόστος της: Εκτύπωση των σημειώσεων (1000+ σελίδες): 30+ €, μεταφορές από και προς το σχολείο ≈ 25 €, υλικά διδασκαλίας ≈ 20 € και ό,τι άλλα έξοδα προκύψουν. Το κόστος αυτό δεν καλύπτεται από το πανεπιστήμιο αλλά το πληρώνουμε από την τσέπη μας. Όχι μόνο προσφέρουμε απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία για ένα μήνα, αλλά πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να αφήσουμε τη δουλειά μας κάτι που μας στερεί βασικά έσοδα για την επιβίωσή μας. Τη στιγμή που όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της σπουδάζουσας νεολαίας αναγκάζεται να δουλεύει για να την παλέψει, η παραπάνω κατάσταση  στερεί από τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων τη δυνατότητά τους να σπουδάσουν. Απέναντι σε αυτό η στάση μας δεν πρέπει να είναι παθητική, αλλά μέσω του Συλλόγου μας να διεκδικήσουμε την κάλυψη των εξόδων της πρακτικής από το πανεπιστήμιο.

Το νέο εξάμηνο ξεκίνησε με νέα κυβέρνηση και παρά τις εξαγγελίες της για το τέλος της λιτότητας η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε εμείς λίγο διαφέρει από πριν. Μετά την επέκταση του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χρηματοδότηση της παιδείας δεν αυξήθηκε  ούτε στο ελάχιστο και το καθεστώς υπολειτουργίας των πανεπιστημίων συνεχίζεται. Τη στιγμή που πληρώνουμε δισεκατομμύρια για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες των σπουδών μας. Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να παλέψει για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών και τη διαγραφή του χρέους ώστε να απελευθερωθούν άμεσα χρήματα για τις ανάγκες της παιδείας, την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, καθώς και τους άμεσους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για τα σχολεία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
•     Αποσπασμένους δασκάλους για την προετοιμασία της πρακτικής – όχι στις ανταποδοτικές υποτροφίες και στον εργασιακό μεσαίωνα εντός του πανεπιστημίου
•     Κάλυψη του κόστους σπουδών και της πρακτικής άσκησης (σημειώσεις, υλικά, μεταφορές)
•     Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τώρα
•     Διαγραφή του χρέους, αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3 ΣΤΙΣ 12:00 στο ισόγειο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου