Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Λίγα λόγια για τη συγκυρία - κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης!

Στην περίοδο αυτή βλεπουμε ότι μετα από ένα διάστημα αδράνειας και αναμονής το φοιτητικό κίνημα ενεργοποιείται με μια σειρά δράσεων για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των φοιτητών, ενάντια στην ασκούμενη πολιτική. Κινητοποιήσεις όπως:

-η διαμαρτυρία στον πρύτανη και στη Λέσχη ως πίεση να ανοίξει το πάνω εστιατόριο και να μειωθούν οι ουρές εμποδίζοντας παράλληλα τον έλεγχο που γινόταν στην είσοδο και άρα τον οποιοδήποτε αποκλεισμό φοιτητών από τη σίτιση. Σε αντίστοιχη περίπτωση στο Ρέθυμνο Κρήτης μετά από κατάληψη 3 εβδομάδων σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο οι φοιτητές πέτυχαν την αύξηση των κονδυλίων για τη σίτιση και την έκδοση περισσότερων καρτών από όσες προβλέπονταν αρχικά

-η πολύ μαζική πορεία στην απεργία της 12ης Νοέμβρη ενάντια στο νέο μνημόνιο και το μεγαλειώδες αντικυβερνητικό – αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην επέτειο της 17 Νοέμβρη


-η πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο ενάντια στις δηλώσεις του Μπουτάρη και στα σχέδια για επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές

-η κινητοποίηση στον ΟΑΣΘ όπου κατατέθηκαν για διαγραφή πάνω από 20 πρόστιμα φοιτητών

Όλα αυτά δείχνουν ότι η νεολαία δε συμβιβάζεται με το μαύρο μέλλον που σχεδιάζουν για αυτήν αλλά βγαίνει μπροστά για να επιβάλει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της. Αυτή η κινηματική αφύπνιση δεν πρέπει να σταματήσει όμως εδώ αλλά να έχει διάρκεια και ακόμα μαζικότερη συμμετοχή γιατί το επόμενο διάστημα έρχονται να ψηφιστούν νέα μνημονιακά μέτρα (όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που μας αφορούν άμεσα ως μελλοντικές εργαζόμενες και μελλοντικούς εργαζόμενούς).

Επίσης όσον αφορά τα ζητήματα του πανεπιστημίου η πάνω Λέσχη παραμένει κλειστή και οι απάνθρωπες ουρές συνεχίζουν. Αντ’αυτού η διοίκηση της Λέσχης αποφάσισε να ανοίξει στο πάνω κτίριο ένα  roof garden (!) δείχνοντας πόσο αφουγκράζεται τα προβλήματα και την καθημερινότητα των φοιτητών! Την ίδια στιγμή, μέσα στη βδομάδα έχει προγραμματιστεί να γίνει η εξωτερική αξιολόγηση του ΑΠΘ. Αυτή γίνεται από καθηγητές και managers του εξωτερικού, που ανήκουν στον κόσμο της αγοράς και καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα του κάθε φοιτητή και τις ανάγκες μας. Αντίθετα, έρχονται να ελέγξουν κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί οι διάφορες «μεταρρυθμίσεις» που προβλέπει ο νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου και που χρόνια αντιμάχεται το φοιτητικό κίνημα. Μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν σκοπό να βελτιώσουν τις σπουδές μας αλλά να τις εντατικοποιήσουν, να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από τη φοιτητική μέριμνα και να ανοίξουν διάπλατα την είσοδο στις επιχειρήσεις ώστε να κερδοφορούν στις πλάτες μας. Μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συναντήσουν την ισχυρή αντίσταση του φοιτητικού κινήματος!

Απέναντι σε όλα η αυτά η νεολαία θα πρέπει να απαντήσει δυναμικά. Να μαζικοποιήσουμε τις Γενικές μας Συνελεύσεις και με κόμβους τη νέα Γενική Απεργία στις 3 Δεκέμβρη ενάντια στα μνημονιακά μέτρα  και την επέτειο της 6ης Δεκέμβρη να βγούμε και πάλι στο προσκήνιο και να παλέψουμε για όσα μας στερούν!

Για την 6η Δεκέμβρη

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕ ΣΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '08. ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΚΛΙΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ

Η σφαίρα που έδινε τέλος στη ζωή του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το οπλισμένο χέρι του ειδικού φρουρού Ε. Κορκονέα το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του '08 έμελλε να σφραγίσει τη μεγαλύτερη κοινωνική εξέγερση που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.
Η δολοφονία ενός 15χρονου αγοριού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη φαινομενικά φιλήσυχη ελληνική κοινωνία του 2008, η οποία έμπαινε αργά και σταθερά στην εποχή της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα στις ΗΠΑ και εγγυόταν ότι αυτή η γενιά θα ζήσει σίγουρα χειρότερα από την προηγούμενη. Μια γενιά που τη βάφτισαν των 700 ή και λιγότερων ευρώ (350 σήμερα), που την έστειλαν στα “Δημόσια” Πανεπιστήμια για να την πετάξουν στο 67,5% της ανεργίας ή στο τσουβάλι των 250000 που μετανάστευσαν. Μια γενιά χωρίς φωνή, καταδικασμένη στην ανασφάλεια και τον ανταγωνισμό, χωρίς ελπίδες και με γκρεμισμένα όνειρα.
Αλλά και μια γενιά που ενηλικιώθηκε βίαια στο δρόμο του συλλογικού αγώνα. Ο Δεκέμβρης άφησε νέες μορφές δράσης, καθόρισε κινηματικές μορφές όπως καταλήψεις δημόσιων κτιρίων (δημαρχεία, εργατικά κέντρα, ΕΡΤ), συνελεύσεις γειτονιών, συντονισμούς αγωνιζόμενων κομματιών που παραμένουν σημαντικές μέχρι σήμερα. Κυρίως όμως αποτέλεσε μια εξεγερτική υποδοχή της κρίσης. Μπορεί να μην πετύχαμε μέχρι στιγμής την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής αλλά η πρόσφατη κληρονομιά του Δεκέμβρη συνέβαλε στους τεράστιους αγώνες λαού και νεολαίας των προηγούμενων χρόνων ενάντια στα μνημόνια, στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τα επιβάλλουν.
Ο Δεκέμβρης μπορεί να μην έδωσε την απάντηση, έθεσε όμως τα ερωτήματα σαν μια εικόνα από το μέλλον που ακόμα αναζητούν απάντηση. Η κρίση που τότε άρχισε να φανερώνει τα σημάδια της, σήμερα έχει βυθίσει έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το “μαύρο μέλλον” για το οποίο μιλούσαν οι προκηρύξεις, είναι εδώ.
Μεμονωμένο περιστατικό;
Η στοχοποίηση της νεολαίας που αποτυπώθηκε στη δολοφονία του Αλέξη δεν ήταν τυχαία. Πάντα το κομμάτι αυτό της κοινωνίας υπήρξε το πιο ανυπάκουο στα σχέδια του συστήματος οπότε πρέπει να  ελέγχεται και να τρομοκρατείται. Είτε τότε με τη δολοφονία και την άγρια καταστολή των νεανικών κινητοποιήσεων, είτε τώρα με την προσπάθεια τσακίσματος των φοιτητικών αγώνων (π.χ. ΜΑΤ και βία πέρσι στο ΕΚΠΑ) και τη γενικότερη αυταρχική θωράκιση του κράτους (π.χ. προσπάθεια για έκδοση 5 συλληφθέντων φοιτητών στην Ιταλική Αστυνομία επειδή συμμετείχαν σε μια πορεία στο Μιλάνο). 
Η επέτειος της 6ης Δεκέμβρη επομένως δεν πρέπει να αποτελέσει ένα «μνημόσυνο» αλλά ένα έναυσμα αγώνα της νεολαίας αλλά και των υπόλοιπων αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ—ΔΝΤ που εξαθλιώνουν τις ζωές μας και τσακίζουν κάθε μορφή αντίστασης!

Γιατί η φτώχεια είναι ο μεγαλύτερος θάνατος.
Γιατί κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ.
Γιατί τα δικαιώματά μας δημιουργούν εξεγέρσεις 
και οι ανάγκες μας γράφουν ιστορία!


ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ_ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ!




ΟΛΟΙ/ΕΣ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σ.Φ. ΠΤΔΕ
ΤΕΤΑΡΤΗ 2/12 στις 15:00 στον 1ο όροφο του πύργου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου