Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Αδράνεια τέλος – ώρα για συλλογική δράση!

Ζητήματα σχολής 
Τα τελευταία χρόνια στη σχολή μας έχει δημιουργηθεί μια απαράδεκτη κατάσταση όπου για την πρακτική του 4ου έτους, παρέχεται το μισό κονδύλι με αποτέλεσμα οι μισοί φοιτητές/τριες κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι. Η πρακτική άσκηση στα σχολεία είναι μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία για την οποία πρέπει να πληρώνονται όλοι οι φοιτητές/τριες με ολοκληρο το ποσο. 

Ζητήματα πανεπιστημίου 
‘Ενα ζήτημα που αποσχολεί όλους τους φοιτητές είναι οι τεράστιες ουρές στη Λέσχη, που οφείλονται στην πρακτική της εργολαβίας που διαχειρίζεται την λέσχη να μην ανοίγει όλες τις διανομές. Να διεκδικήσουμε να ανοίγουν όλες οι διανομές και η πάνω λέσχη ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας. Επίσης με το σύστημα των καρτών σίτισης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός λέσχης πολλοί φοιτητές, (όπως έγινε ήδη στο Βόλο). Κανένας φοιτητής να μην αποκλειστεί.  ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ.

Νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ο νόμος Γαβρόγλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στην κατεύθυνση με τα προηγούμενα νομοσχέδια και προβλέπει την ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων. Προβλέπεται το πάγωμα της δημόσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων τα οποία πλέον θα πρέπει να είναι αυτο-χρηματοδοτούμενα, να ψάχνουν επιχειρήσεις – «επενδυτές» που θα δώσουν λεφτά με το «αζημίωτο», αγοράζοντας εργαστήρια και έδρες και μετατρέποντας την εκπαίδευση και τη γνώση σε εμπόρευμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση σχολών όπως η δικιά μας, αφού δεν παράγουν χρίσημη έρευνα για τις εταιρίες. Προβλέπει επίσης και την είσοδο διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, που αποκλείουν από αυτά ένα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών/τριών, την προέκταση των «κέντρων κατάρτισης» και δια βίου μάθησης ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των αποφοίτων για μία θέση στην αγορά εργασίας, καθώς και την πολυδιάσπαση σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές πρέπει να πάρουν θέση μάχης: να μην εφαρμοστεί ο νόμος Γαβρόγλου!
Η περικοπή της χρηματοδότησης για την παιδεία που ήδη συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Υποβάθμιση των φοιτητικών παροχών (μείωση των θέσεων στις εστίες, περικοπή στους δικαιούχους καρτών σίτισης, συζητήσεις για περικοπή των συγγραμμάτων κ.α.). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να ξοδεύει υπέρογκα ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς ή παροχές στις επιχειρήσεις. Ως εδώ! Το φοιτητικό κίνημα να διεκδικήσει την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών μας!

Παιδαγωγική επάρκεια – εργασιακή προοπτική

Ταυτόχρονα το  τοπίο στη εργασιακή προοπτική μας είναι πιο θολό από ποτέ. Για άλλη μια χρονιά έγιναν μηδενικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία. Επιπλέον τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους υποβαθμίζονται συνεχώς. Η τελευταία ρύθμιση περί «πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας» αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφού το δικαίωμά τους να διδάσκουν τίθεται συνεχώς υπό αμφισβήτηση και απαιτείται συνεχής πιστοποίηση μέσα από σεμινάρια και καταρτίσεις. Πρόκειται για μία κατάσταση ανασφάλειας και εργασιακής περιπλάνησης που αφορά όλη τη νέα γενιά. Να μην το επιτρέψουμε! Να διεκδικήσουμε να μην εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, να παλέψουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στα σχολεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Ηδη σε πολλες πολεις τις Ελλάδας έγιναν Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις από τους φοιτητές για το ζήτημα των συγγραμμάτων και της υποχρηματοδότησης της παιδείας. Το επόμενο διάστημα και εν όψει της επετείου της 17 Νοέμβρη πρέπει το φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει στο δρόμο των δυναμικών κινητοποιήσεων και να επιβάλει τα δικαιώματα μας σε παιδεία και εργασία! 


Παίρνουμε τις σπουδές και το μέλλον στα χέρια μας!

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών ΠΤΔΕ, την Τρίτη 14/11 στις 15:00 στην αίθουσα του 1ου ορόφου στον πύργο

Α.Ρ.ΠΑ. Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου